بررسی انواع چاپ و کاربرد آن ها در این صنعت.
انواع چاپ – برای دانستن کاربرد چاپ ابتدا لازم است کمی درباره خود کلمه چاپ و کلمات مربوطه توضیح دهیم :
چاپ چیست ؟
چاپ را در اصطلاح، انتقال مطالب شامل نوشتهها، تصاویر، اعداد و علائم بر رو یک حامل فرم و انتقال آن بر روی یک سطح چاپ شونده و تکثر آن به تعداد زیاد میگویند.
چاپخانه چیست ؟
چاپخانه نیز در لغت بهمعنای محل چاپ کردن و در متون مختلف کلمات مطبعه، دارالطباعه، و باسمهخانه بهعنوان مترادف آن بهکار رفته است. چاپخانه مؤسسه یا کارگاهی است که از عهدهٔ انجام کارهای چاپی بر روی کاغذ و سایر اشیاء از طریق انواع چاپ برآید و به تعبیری دیگر، محلی است که چاپ کتاب، نشریات، و مانند آن در آنجا انجام میگیرد. امروزه، چاپ به عنوان یک فرایند انبوه صنعتی در نظر گرفته میشود که بخش اساسی صنعت نشر و بخش مهمی از فعالیتهای اداری و حکومتی را شامل میشود.
انواع چاپ :
طیف گسترده ای از فن آوری های مورد استفاده برای چاپ وجود دارد. فرآیندهای اصلی این صنعت عبارتند از:
۱-لیتوگرافی افسد
در چاپ لیتوگرافی افسد یک صفحه چاپ، که بیشتر از آلومینیوم ساخته شده است، شامل یک تصویر از محتوا است که باید چاپ شود.هنگامی که جوهر به ورق تزریق می شود ، فقط به بخش دارای تصویر تزریق می شود.این تصویر جوهر افشان پس از انتقال (یا فشرده شدن) از صفحه به پتو لاستیکی و سپس به سطح چاپ منتقل می شود.این فرایند می تواند برای چاپ بر روی کاغذ، مقوا، پلاستیک و یا سایر مواد استفاده شود، اما به شرطی که سطح چاپی مسطح باشد.
در زیر یک عکس از ورق چاپی ۴ رنگ آورده شده است.در پایان دور چاپ برگه های مصرفی به طور خودکار به حالت فشرده(افسد) در می آیند.هر ۴ کارتریج با واحد چاپ cmyk هر یک از رنگها را چاپ می کنند، به طور معمول سیاه و سفید برای اولین بار چاپ می شود، و سپس رنگ های سبزآبی(cyan)، قرمز زعفرانی (magneta) و زرد(yellow).ستون ورق های چاپ شده در جلوی دستگاه، زیر کنسول فشرده سازی و مانیتور که اپراتور پرس برای کنترل فشرده سازی استفاده می کند، قابل مشاهده است.
برای پرسپکتیو های با حجم زیاد کار از کاغذ رول استفاده می کنند. تصویر زیر نشان می دهد که فشرده سازی در وب بسیار بزرگتر است.برای اینکه کاغذ چاپ شده باید خیلی سریع خشک شود، واحد سیاه در انتهای فشرده سازی به عنوان یک اجاق برای این کار است.
افست در حال حاضر به طور گسترده ترین تکنیک چاپ برای طیف وسیعی از محصولات مانند کتاب ها، روزنامه ها، لوازم التحریر، تخته موجدار، پوستر و غیره استفاده می شود.
۲-فلکسوگرافی – چاپ فلکسی
در فلکسوگرافی یا فلکسی چاپ کردن با استفاده از یک سینی چاپ است که از لاستیک ساخته شده است.این دستگاه ابتدا تصویر را به صورت نقاشی کمرنگ روی کاغذ می اندازد و پس از آن تصویر کامل به شکل جوهر افشان به سطح کاغذ منتقل می شود.این فرایند می تواند برای چاپ بر روی کاغذ و همچنین پلاستیک، فلزات، سلفون و سایر مواد استفاده شود. فلکسی به طور عمده برای بسته بندی و برچسب ها و به میزان کم برای روزنامه ها نیز استفاده می شود.
برخی از چاپ بسته بندی از فلکسی به دیجیتال منتقل می شود.
۳-چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال می تواند به روش های مختلف انجام شود. دو تکنولوژی بر این نوع چاپ غالب هستند:
-جوهر افشان :
در یک چاپگر جوهر افشان تصویری که باید چاپ شود، توسط قطرات کوچکی از جوهر ایجاد می شود که از نازل های یک یا چند سر چاپ پر می شود. دستگاه های جوهر افشان می توانند بر روی طیف وسیعی از زیربناها مانند کاغذ، پلاستیک، بوم یا حتی درها و کاشی ها چاپ شوند.چاپ جوهر افشان برای پوسترها و همه ی آثار بصری گرافیکی بسیار کاربرد دارد.همچنین برای نشریات کوتاه مانند کتاب های عکس یا کتابجه ها استفاده می شود.چاپگرهای In-Line Injet گاهی اوقات با انواع دیگری از مطبوعات همراه می شوند تا داده های متغیر مانند آدرس های پستی را در قسمت های پست الکترونیکی مستقیم چاپ کنند.عکسی که در زیر نشان داده شده است، توسط HP PageWide C500 انجام شده که متناسب برای چاپ روی کارتن ساخته شده است.
-زیروگرافی :
در چاپگرهای xerographic، مانند پرینترهای لیزری، تصویری که باید چاپ شود، به صورت انتخابی به یک سیلندر فلزی به نام درام ارسال می شود.انرژی الکتریکی برای جذب ذرات تونر استفاده می شود. این ذرات در محل عکسی که روی آن چاپ می شود ایجاد می شود.برای اطمینان از اینکه تونر به درستی ثابت شده است، بستر از طریق یک فیوزر عبور می کند که تونر را به محیط آن متصل می کند.پرینترهای لیزری نه تنها در دفاتر استفاده می شوند بلکه برای چاپ کتاب ها، بروشورها و سایر سند ها نیز استفاده می شود.این چاپگرها نیز برای چاپ اسناد معاملاتی (صورتحساب، اسناد بانکی، و غیره) و نامه های مستقیم استفاده می شوند.
در سال ۲۰۰۹ هر دو تکنیک به طور مشترک حدود ۱۵٪ کل حجم چاپ را به خود اختصاص دادند.چاپ دیجیتال به طور فزاینده ای برای کارهای چاپی که قبلا با استفاده از افست، فلکسی و… ، استفاده می شد. جایگزین قرارداده شد.
۴-چاپ گراور یا قلتکی
همچنین به عنوان روت گراور هم شناخته می شود، این نوع تکنیک چاپ به این صورت است که در آن تصویر به یک سیلندر تزریق می شود.این سیلندر جوهر را به ترتیب بر روی کاغذ منتقل و تزریق می کند.گراور برای کار با طراحی های حجم زیاد مانند روزنامه ها، مجلات و بسته بندی ها استفاده می شود.
۵-چاپ اسکرین ، صفحه ای
همانطور که از نام آن متوجه می شویم این تکنیک چاپ بر روی یک صفحه قرار می گیرد که قطعاتی بافته شده از پارچه است.بعضی مناطق این مش با مواد غیر قابل نفوذ پوشش داده می شوند. در فضاهای باز باقی مانده جوهر را می توان از طریق مش به یک سوبستر هل داد.مزیت صفحه چاپ این است که لازم نیست سطح گیرنده مسطح باشد و جوهر به طیف گسترده ای از موادی مانند کاغذ، منسوجات، شیشه، سرامیک، چوب و فلز چاپ می شود.تصویر زیر یک دستگاه چاپ صفحه ای را نشان می دهد که برای چاپ تی شرت استفاده می شود.این نوع چاپ بزودی جایگزین چاپ دیجیتال خواهد شد