رنگ پنتون چیست ؟
پنتون – سیستمی است که با استفاده از این استاندارد ، طراحان میتوانند به آن مراجعه کنند تا مطمئن شوند رنگ مورد استفاده آنها، همان رنگی است که مد نظرشان است .
در تمامی اشکال و ارتباطات غیر کلامی ، رنگ یکی از سریعترین روش های انتقال پیام ها و معانی است.
پیش از آنکه بشر امروز ، ارزش زیبایی شناسی رنگ را بداند ، شیوه های تجربی متنوع تری در برقراری ارتباطات با استفاده از رنگ وجود داشت.
همواره راه نجات انسان ها ، بستگی به توانایی شناخت او از اشیاء بوده است ، این پیام ها ، جزء لاینفک مسیر شناخت آدمی بوده است که از سوی حیوانات ، گیاهانت ، مواد معدنی و سایر اشیاء رنگی به او می رسیده است.
در میان انواع پیام ها ، رنگ به شدت با تمام احساسات آدمی در ارتباط است و ضمن تحریک آن ، نماد ذهنیات انتزاعی و افکار گوناگون است و همزمان بیانگر سرخوشی ، آرزوی تکامل و یادآور زمان و مکانی دیگر است که باعث ایجاد حس زیبائی شناسی و یا واکنش های احساسی در انسان می شود.
برای اندازه گیری تأثیر رنگ ها هیچ جایی بهتر از بازار نیست. بازار جایی است که در آن رنگ ، حکم کلیدی ، حیاتی و اساسی را در برقراری ارتباط ایفا می کندکه بسیار مثبت ، جذاب و در عین حال ، استفاده از آن برای یک محصول اجتناب ناپذیر است.
اغلب از رنگ به عنوان فروشنده خاموش یاد می شود که باید در نگاه اول مشتری را به خود جذب کند و این پیام را القاء کند که این محصول در چه زمینه ای است و در عین حال هم باید برای آن شرکت تجاری یا تولید کننده ، هویت ساز بوده و از همه مهم تر به فروش آن کالا یا خدمات کمک کند.
کتاب پنتون نوشته لئاتریس آیزمن مرجع رنگ پنتون است در ادمه می خواهیم به قسمت هایی از این کتاب که خصوصیات رنگ های رایج را نوشته است اشاره کنیم :
قرمز :
(شهوانی،سرزنده،مهیج،محرک)
غده هیپوفیز وقتی رنگ قرمز را می بیند ، فعال می شود!
هنگام دیدن رنگ قرمز یک پیغام شیمیایی به مغز غده فوق کلیوی می رسد و هورمون “اپینفرین”یا آدرنالین را آزاد می کند.
این هورمون،سیستم شیمیایی بدن شیمیایی بدن شما را تغییر داده و باعث تنفس بیشتر و سریعتر می شود و فشار خون ، ضربان قلب و ضربان نبض را افزایش می دهد و جریان آدرنالین شما را زیاد کرده و باعث واکنش تحریکی پوست می شود.
آمار نشان داده است که ماشین های قرمز بیشتر جریمه می شوند و این به شرطی است که ماشین واقعا قرمز باشد نه به رنگ زرد مثل گوجه فرنگی یا آبی یا قرمز سرد بورگاندی (شرابی)
نارنجی :
(انرژی زا ، جذاب ، دوستانه ، با نشاط و دارای مزه تند)
نارنجی به لحاظ دما ، داغترین رنگ در میان رنگ ها است.
همچنین یک رنگ مهیج و همواره تداعی گر برگ های پاییزی و شعاع پرتو های خورشید در پاییز است ، درخشان و حیاتی.
نارنجی رنگی عالی برای اسباب بازی ها ، پلاستیک های نه چندان گران است . البته برای هر کالا دیگر که به نظر جوانان و یا افرادی که حداقل در قلب خودشان جوان هستند نیز مناسب است.
در آثار گرافیکی می تواند القا کننده نوعی گیجی و تأثیری کمدی ، کارتونی باشد. به همین دلیل انتخاب مناسبی برای بیان پیام های جدی نیست.
آبی :
(ثابت،آرام،خنک،ساکت،قابل اعتماد)
چون رنگ آبی به شدت با آب و آسمان در ارتباط است به عنوان نمادی از ثبات در زندگی ماست!
چون اقیانوس هرگز ناپدید نمیشود و آسمان هیچگاه فرو نمی افتد،به همین دلایل آبی به عنوان رنگی قابل اعتماد ، مورد اطمینان و متعهد شناخته می شود.
یکی از رنگ هایی که ویژگی جنسیتی کمتری دارد آبی است که برای هر دو گروه مردان و زنان خوشایند است . رنگ آبی از دیرباز برای بسته بندی محصولات غذایی استفاده نمی شود چون انسان ها از همان زمان از رنگی که در غذاها نامأنوس باشد ، احساس بیزاری دارند.
به عنوان مثال تصور کنید یک لیوان شیر با یک استیک آبی چقدر تهوع آور هستند و انسان ها به دیدن چنین رنگ هایی در این نوع مایعات یا غذاها عادت ندارند.
درباره کتاب روان شناسی کاربردی رنگ ها (پنتون) نوشته لئاتریس آیزمن :
این کتاب به طراحان کمک میکند تا طرح خود را معتبرتر ، تأثیر گذارتر و قابل پیش بینی تر انجام دهند.
این کتاب بر اساس مشاوره های رنگی خانم لئاتریس آیزمن و سمینار های پر طرفدار او در مورد روانشانسی رنگ ها است.
این کتاب دارای ستون هایی در آخرین صفحات خود می باشد که تمامی رنگ های موجود را با کد آنها در بر دارد.
از لئاریس آیزمن در بسیاری از صنایع به عنوان معلم رنگ ها یاد می شود. او مدیر اجرایی مؤسسه رنگی پنتون و بنیان گذار مرکز آموزش و اطلاعات رنگی آیزمن است. آیز من در زمینه های روانشناسی ، طراحی و تجارت تحصیل کرده است.او این علوم مختلف را با هم ادغام نموده تا اطلاعات مهم و پر محتوایی را تولید کندتا شرکت های سطح بالا بتوانند تجارت خود را ارتقاء ببخشند.